21 Μαΐ 2008

ΤΟ ΚΡΙΜΑ … ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΑΣ ! ! !

Τι κρίμα ! Τι κρίμα! Τι κρίμα!

Επισκέπτεσαι μικρούς «παραδείσους» και περνάς αντίστοιχα «κολαστήρια».
Όπου στρέφεις το βλέμμα σου σκουπίδια παντού. Παντού φτάνουν και οι δρόμοι. Πρόσβαση σε όλους. Το ΙΧ αυτοκίνητο προσεγγίζει έως και την κορυφογραμμή, με οδηγό και συνεπιβάτες ανεκπαίδευτους περιβαλλοντικά. Αποτέλεσμα , τόνοι απορριμμάτων και ανεξέλεγκτων χωματερών.
Μια Ελλάδα απέραντη χωματερή!! Κι αν την πατρίδα σου συνηθίζεις και τη βλέπεις έτσι , στο τέλος δε σου κάνει, το χάλι της , και ιδιαίτερη εντύπωση. Οι «πολίτες» αποδέχονται ως δεδομένη τη σκουπιδοπραγματικότητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, αν και
έχουν αρμοδιότητα και εργαλεία( νόμους και σχετική υποδομή) τα φορτώνουν στους ασυνείδητους «πολίτες» και πράττουν και αυτοί από το τίποτα μέχρι και το χειρότερο. Φαύλος κύκλος που γιγαντώνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Το ότι υπάρχει ατομική ευθύνη των ασυνείδητων «πολιτών» είναι αναμφισβήτητο. Αναμφισβήτητο όμως είναι ότι και οι «ευσυνείδητοι», εκλεγμένοι με την ψήφο του Ελληνικού λαού, πρέπει επιτέλους να κάνουν κάτι…
Ποιος θα κάνει την αρχή , ο ασυνείδητος;
Οι «ευσυνείδητοι» και με εξουσία «παίρνουν μέτρα», δίνουν λύσεις και «αναγκάζουν» τους υπολοίπους να αποκτήσουν συνείδηση περιβαλλοντική.
Το εξάχρονο παιδί – μαθητής, μέσω εκπαίδευσης- αγωγής θα μάθει μέχρι να γίνει εικοσάχρονος να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον,……αλλά μέχρι τότε τι θα έχει απομείνει……..
Εδώ και τώρα πρέπει να προλάβουμε , αρχίζοντας ταυτόχρονα και με τον 40άρη, 50άρη, 60άρη ασπρομάλλη, που πετάει τη σακούλα έξω από τον κάδο, που αδειάζει το τασάκι του αυτοκινήτου του επί τόπου στον « μεγάλο σκουπιδοτενεκέ» κ.λ.π κ.λ.π . Αυτός όταν αντιληφθεί ότι ο τόπος μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι θα λειτουργήσει όπως πράττει, όντας τουρίστας σε ευρωπαϊκή χώρα.
Ξαφνικά γίνεται ο «οικολόγος» με «οικο» κεφαλαίο. Λέτε ότι απέκτησε ξαφνικά ευαισθησία και συνείδηση; Απλά
« δεν τον παίρνει», θα φάει την προστιμάρα και θα την ευχαριστηθεί. Ο Ελληνάρας ξάφνου γίνεται Ευρωπαίος εν μια νυκτί!!
Το περιβάλλον θέλει άμεση προστασία από όλους μικρούς – μεγάλους , άντρες – γυναίκες, ειδικούς – μη ειδικούς και εκλεγμένους – μη εκλεγμένους…..
Στα πλαίσια αυτής της λογική ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ «ΑΧΙΝΟΣ» (ΠΕ.ΣΥ.Ε.Α) πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα : «Πρακτικοί και υλοποιήσιμοι τρόποι εφαρμογής της ανακύκλωσης». Έμπειρος και πρωτοπόρος σε θέματα ανακύκλωσης ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα των απορριμμάτων πανελληνίως ( 6 εκ. τόνοι απορρίμματα ετησίως0 και το σημαντικότερο σε ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους τρόπους ανακύκλωσης, ως απάντηση στη μείωση των απορριμμάτων και στο κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Η ανταπόκριση των Ερετριέων ήταν σχετικώς ικανοποιητική, παρότι η ανάγκη για ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ απολύτως αναγκαία.
Παρόλα αυτά ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ «ΑΧΙΝΟΣ» (ΠΕ.ΣΥ.Ε.Α) συνεχίζει ακάθεκτος με συνέπεια την προσπάθεια ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης.
Για το σκοπό αυτό μοιράστηκαν στα σχολεία της Ερέτριας, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο, περίπου 750 τσάντες ανθεκτικές του ΠΕ.ΣΥ.Ε.Α. με κεντρικό σύνθημα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ = ΚΑΘΑΡΗ ΕΡΕΤΡΙΑ όπου κάθε μαθητής μαζεύει στο σπίτι του χαρτική ύλη την οποία την αποκομίζει στον ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ του σχολείου του. Η ίδια δράση επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά……….
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αλλαγή συνειδήσεων και περιβαλλοντική εγρήγορση με την ευχή να αρχίσει ο Δήμος μας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και να βρει πολίτες ώριμους και γνώστες της διαδικασίας. Αυτονόητο ότι ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ «ΑΧΙΝΟΣ» (ΠΕ.ΣΥ.Ε.Α) θα είναι αρωγός σε κάθε φιλότιμη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής..

ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: