6 Ιουλ 2009

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΕΡΕΤΡΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμη κυρία, Δήμαρχε.
Οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή Σύλλογοι του τόπου μας ,πραγματοποιήσαμε μικρό οδοιπορικό, με σκοπό να επισημάνουμε τους «κρυμμένους» θησαυρούς της Ερέτριας και να τους αναδείξουμε για: 

α. την οικονομική τόνωση της τοπικής κοινωνίας μέσω της Τουριστικής Ανάπτυξης. 
β. την προστασία του φυσικού – δομημένου περιβάλλοντος βασικού συντελεστή για την ανάπτυξη της Ερέτριας.
Προτάθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο«αχινό»και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κων/νο Κανάρη» το οδοιπορικό προβολής του τόπου μας να έχει ως έναυσμα το μοναδικό για την Ερέτρια και εν πολλοίς άγνωστο (ακόμα και σε Ερετριανούς) Καστέλι. Πρόκειται για τον πανέμορφο κατάφυτο αρχαίο λόφο μοναδικής βιοποικιλότητας που ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
Λίγα λεπτά από την αγορά της Ερέτριας βρίσκεται σε πευκόδασος χαλέπιας Πεύκης , να τον μεθούν τα αρώματα του σχίνου, του θυμαριού, της θρούμπης, της μέντας και να ενεργοποιούν τις αισθήσεις του περαιτέρω το κελάηδημα του κότσυφα, του σπίνου, της καρδερίνας, του φλώρου. Το αντίκρισμα του ράθυμου περπατήματος της χελωνίτσας, του

σκαντζόχοιρου, το πέταγμα του γερακιού, του τσαλαπετεινού με φόντο το αρχαίο τείχος, τους επιβλητικούς πύργους σε ένα γεωγραφικό ανάγλυφο με γεωλογικό ενδιαφέρον. Βράχια κατακόρυφα Β.Α. του Καστελιού σε καλούν να τα θαυμάσεις, να τα μελετήσεις (γεωλογικός τουρισμός) και γιατί όχι να τα σκαρφαλώσεις (αθλητικός τουρισμός).
Όλα αυτά αποτελούν πλαίσιο προϋποθέσεων και κινήτρων για την αύξηση της επισκεψιμότητας και της μεγιστοποίησης του μέσου όρου χρόνου παραμονής στην Ερέτρια. Ο μαζικός και ραγδαία ανερχόμενος εναλλακτικός τουρισμός (αγροτουρισμός, αθλητικός, γεωλογικός, θρησκευτικός ,συνεδριακός τουρισμός) ως νέα πρόταση συνύπαρξης φύσης και πολιτισμού ο οποίος συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, έχει μεγάλα περιθώρια εξέλιξης μέσω της αξιοποίησης και προβολής όλων αυτών των δυνατοτήτων.
Έτσι λοιπόν η πρόσκληση, στις 13-7-09 της τηλεοπτικής εκπομπής της ΝΕΤ «Μένουμε Ελλάδα» κρίθηκε αναγκαία. Αρχίζοντας με τηλεοπτικές λήψεις από το Καστέλι και πέριξ αυτού στον αρχαιολογικό χώρο [Δυτική Συνοικία, Γυμνάσιο, Ναός Διονύσου και Αρχαίο Θέατρο - λόγω της επικαιρότητας που αφορά τις συνεχείς προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου και την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για την πολυπόθητη ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ ΤΟΥ, Οικία με τα Μωσαϊκά, Αη Νικολάκης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Ξενοδόχων Ευβοίας έμεινε φανερά έκπληκτος κατά την περιήγηση στις «απόκρυφες» ομορφιές του λόφου του Καστελιού.
Παρ’ όλα αυτά «ο επίγειος παράδεισος» της ομορφιάς διακόπτεται και αμαυρώνεται από «κολαστήρια» σκουπιδορύπανσης. Όλα αυτά ο φακός του «Μένουμε Ελλάδα» μπορεί να τα παραβλέψει, αλλά δυστυχώς τον τουρίστα που θα προσκαλέσουμε δεν μπορούμε να του επιβάλλουμε επιλεκτική όραση. Θα τα δει όπως τα είδαμε και θα στενοχωρηθεί όπως καταστενοχωρηθήκαμε και εμείς.

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΡΑΣΗ:

1. Από την Οικία με τα Μωσαϊκά προς το Αρχαίο Θέατρο μικρή «χωματερή» (σκουπίδια, λάστιχα αυτοκινήτων...).
2. Ομοίως Β.Δ. από το Αρχαίο Θέατρο κάδοι απορριμμάτων και γύρω από αυτούς διασκορπισμένα σκουπίδια, καθώς και ο δρόμος παράλληλα με την Αρχαία Συνοικία και μέχρι το Μουσείο.
3. Η περίφραξη στο χώρο του Αρχαίου Γυμνασίου οξειδωμένη με στοιχεία εγκατάλειψης .
4. Η πανέμορφη Παλαιά Δεξαμενή (έτος κατασκευής 1908) στολίδι της περιοχής, έτοιμη να «χάσει» την κεραμοσκεπή της δηλαδή καταρρέει και με τα στρόγγυλα παράθυρά της καλυμμένα με πλαστικό πλέγμα – δίχτυ .
5. Σε πολλά σημεία στο Καστέλι είναι διάσπαρτοι, πεταμένοι κάλυκες φυσιγγίων (φέτος ευτυχώς δεν «πέσανε» τουφεκιές) και σκουπίδια.
6. Υπάρχει αναγκαιότητα αποψίλωσης για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και αισθητικής του αλσυλλίου στο σημείο της παλαιάς Δεξαμενής και στον Αη Νικολάκη.
7. Δυτικά από τον αρχαιολογικό χώρο και βορείως του νεκροταφείου, παράνομη χωματερή.8.
8. Βορειοδυτικά του Καστελιού ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η όλη κατάσταση στον πανέμορφο κατά τα άλλα χώρο είναι άκρως απογοητευτική και δεν μας τιμά. 

Γι΄ αυτό, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ»Καλούμε λοιπόν κάθε Φορέα, Σύλλογο (Γονέων Κηδεμόνων,Ενορίες Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παραβουνιώτισσας, Εξωραϊστικό, Ομοσπονδία, Εμπορικό, Κυνηγετικό, Χειμερινούς Κολυμβητές, ομάδα Απόλλωνα) και κάθε πολίτη της Ερέτριας να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια καθαριότητας, νοικοκυρέματος με απλούστατες παρεμβάσεις (καθάρισμα των μονοπατιών που ήδη έχουν χαραχτεί με GPS από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας) και με μηδαμινό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αλλά με περίσσια αγάπη και όραμα για το Καστέλι και την Ερέτρια.

Τέλος καλούμε τη Δημοτική αρχή ως την πλέον αρμόδια και υπεύθυνη για την καθαριότητα να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια, την Κυριακή στις 12/7/2009 και ώρα 09:30 στο χώρο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο. 

1.Να διαθέσει προσωπικό και τα σχετικά μηχανήματα αποκομιδής απορριμμάτων.
2.Να καλέσει και να ενεργοποιήσει τους δημότες στη συγκεκριμένη δράση.
3. Να εφαρμοστεί ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ και να τοποθετηθούν παντού πινακίδες, έτσι ώστε να καταργηθεί και να παύσει να υφίσταται κάθε εστία ρύπανσης - μόλυνσης και κάθε παράνομη χωματερή.

Ερέτρια, 28-06-2009
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ερέτριας «Aχινός»

Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας «Κων/νος Κανάρης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: