31 Οκτ 2013

“άλλο είναι η ζωή κι άλλο αυτό που ζούμε”

Από τον καιρό που αντικαταστάθηκε το κελάρι με βιβλιάριο τράπεζας οι άνθρωποι έπαψαν να εκτιμούν τις αξίες. Έχουν ένα σπίτι αδειανό από προϊόντα ή, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν γεμάτα ντουλάπια και κατάψυξη με τρόφιμα μιας εβδομάδας αλλά κοιτούν το νούμερο του λογαριασμού τους και νιώθουν ήσυχοι. Το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης και το διευρυμένο ωράριο του σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, τους είναι αρκετά για να νιώσουν ασφάλεια.
     Παλιά ο άνθρωπος ο πολυμήχανος ήτανε μέρμηγκας και αποθήκευε με χίλιους δυο τρόπους τροφές για να βγάλει τον χειμώνα τον δύσκολο. Άνοιξη και καλοκαίρι που η φύση οργιάζει, εγκυμονεί και γεννοβολά, οι άνθρωποι έτρωγαν, μάζευαν και συντηρούσαν για να έχουν τα προς το ζην κατά τους μήνες των ισχνών αγελάδων. Η ύβρις είναι πως εμείς μάθαμε ότι δεν υπάρχουν πια περίοδοι ισχνών αγελάδων, ότι όλα αυτά είναι μύθοι ή ότι έχουν περάσει αυτές οι εποχές ανεπιστρεπτί. Και το μάθαμε έτσι διότι μες στις πόλεις, ζώντας αστική ζωή, δεν νιώθεις τις αλλαγές, δεν ξέρεις τι σου γίνεται από παραγωγή και συλλογή τροφής, δεν έχεις καμιά
ανάγκη να αποθηκεύσεις και να συντηρήσεις αφού το κάνουνε για πάρτη σου οι πολυεθνικές και τα σούπερ μάρκετ αρκεί να έχεις χρήμα να πληρώνεις.
     Αρκείσαι λοιπόν στο να αγοράζεις και να ξετυλίγεις συσκευασίες, να σκίζεις χαρτιά και πλαστικούρες για να φας το οτιδήποτε. Στην καλύτερη περίπτωση διαχωρίζεις τα άχρηστα περιτυλίγματα και κάνεις ανακύκλωση διότι είσαι ευσυνείδητος πολίτης του πλανήτη. Έχεις ξεχάσει όμως ή δεν έχεις μάθει καθόλου πως οι “συσκευασίες” των τροφών είναι από τη φύση τους ανακυκλώσιμες και χρήσιμες για την αναπαραγωγή της ζωής ενώ οι συσκευασίες των εργοστασίων είναι ρύποι άχρηστοι και άνευ λόγου ύπαρξης.
     Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος αστός ο οποίος δεν έχει γη δική του και δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει, είναι να προσπαθήσει να λειτουργεί ως μέρμηγκας μες στην πόλη αλλάζοντας την καταναλωτική του προσέγγιση.
Αγοράζει από την λαϊκή το καλοκαίρι τα λαχανικά του σε μεγαλύτερες ποσότητες και κάνει τα
κουμάντα του έτσι ώστε όλο τον υπόλοιπο χρόνο να μην αγοράζει συσκευασμένα και κατεψυγμένα χαμηλής διατροφικής αξίας και μεγάλης περιβαλλοντικής ρύπανσης.
     Μερικές απλές κινήσεις που ίσως δώσουν λύσεις και ιδέες σε όσους κατά καιρούς με ρωτάνε μέσα από αυτό το σάιτ τι να κάνουν που θέλουν αλλά δεν έχουν τρόπο να ζουν στη γη:
Από άνοιξη μπορεί να ξεκινήσει η αποξήρανση φρούτων στον ήλιο ή η κατασκευή μαρμελάδων. Το καλοκαίρι μπορούμε να αποξηράνουμε μελιτζάνες, ντομάτες, μπάμιες και να τις φυλάξουμε σε ένα καλάθι για να τρώμε όλο το χειμώνα. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε σάλτσες ντομάτας και να τις κλείσουμε αεροστεγώς σε βαζάκια για να μην αγοράζουμε καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και πιπεριές στο λαδόξυδο. Να φτιάξουμε επίσης σάλτσες πέστο με βασιλικό που υπάρχει άφθονος ακόμα και στα μπαλκόνια μας και να τις κλείσουμε κι αυτές αεροστεγώς. Να φτιάξουμε τουρσιά για μεζέδες με τα τσίπουρα του χειμώνα. Να ξεράνουμε στον ήλιο σύκα και να τα φουρνίσουμε με αμύγδαλο και σουσάμι για να έχουμε γλυκίσματα όλο το χρόνο. Όσοι έχουν ένα αμπέλι ή ένα ελιοχώραφο κάπου σ’ ένα χωριό, που δεν είναι λίγοι, έχουν το κρασί, το τσίπουρο, το λάδι και τις ελιές τους φυλαγμένες σε βάζα κι αυτές. Κάνουν και μια καβάντζα με μακαρόνια, ρύζι, τραχανάδες κι έχουν ένα κελάρι εξαιρετικό για όλο το χειμώνα με μόνα συσκευασμένα προϊόντα τα ζυμαρικά. Ο καλός περιβολάρης, λέγανε οι παλιοί, αγοράζει μόνο μακαρόνια και ρύζι. Ο καλός αστός μπορεί να τα αγοράζει όλα αλλά το καθένα στην ώρα του, που είναι και φθηνό, και να παρασκευάζει ή να συντηρεί μόνος του ό,τι θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες.
         Ας αλλάξουμε λοιπόν μερικά απλά πράγματα στην καθημερινότητά μας και ας γίνουμε πιο πρακτικοί. Ας ασχοληθούμε λίγο με αυτά που τρώμε, έστω και αγοράζοντας τις πρώτες ύλες. Έτσι θα τα εκτιμήσουμε περισσότερο και θα δούμε ότι δεν θα ανταλλάσσαμε ποτέ με χρήματα αυτά που φτιάξαμε οι ίδιοι διότι η αξία τους δεν μπορεί να μετρηθεί με χρήμα. Θα επανεκτιμήσουμε την αξία τους και θα κατανοήσουμε την χαμηλή αξία όσων αγοράζουμε και παράγονται μαζικά για να είναι φθηνότερα. Θα ξεφύγουμε από τη καθημερινότητά μας κάνοντας άλλες εργασίες στον ελεύθερο χρόνο μας, πιο παραγωγικές και πιο δημιουργικές. Θα μπορούμε να κάνουμε και όμορφα δώρα στους φίλους μας, υπερηφανευόμενοι κιόλας για το χειροποίητο της παρασκευής τους. Και θα πίνουμε μαζί τους ένα κρασί ακούγοντας παινέματα για το χέρι που τα ‘φτιαξε.
     Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα περισσότερα από αυτά, έτσι όπως είναι μέσα στα βαζάκια, αποτελούν και εξαιρετικές διακοσμητικές προτάσεις πάνω σε ράφια και βιβλιοθήκες μέχρι την κατανάλωσή τους.
Καλό ξεκίνημα σε μια άλλη καταναλωτική προσέγγιση!!!

http://yiannismakridakis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: