22 Ιουν 2008

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Η βρύση τρέχει, αλλά η μπανιέρα του κυρ- Γιαννάκη δε γεμίζει. Συνδέει και δεύτερη βρύση. Μάταια! Συνεχίζει η μπανιέρα να είναι μισοάδεια . «Τις πταίει ;»
Ενεργειακός κουβάς δίχως πάτο οι απαιτήσεις του «σύγχρονου» ανθρώπου.
Ο κυρ- Γιαννάκης θέλει 26ο Κελσίου μέσα στο σπίτι του το χειμώνα και 17ο Κελσίου το καλοκαίρι. Με τα 3.000 κυβικά και βάλε Ι.Χ. του, πάει μέχρι και το περίπτερο για τσιγάρα. Καταναλώνει διπλάσια, τριπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, λιπαρών τροφών και κατά συνέπεια θερμίδων, και πάλι με το 3.000 κυβικά ΙΧ του, θα πάει στο γυμναστήριο της
γειτονιάς, μόλις ένα τετράγωνο από το σπίτι του. Θα ανέβει με το ασανσέρ στον πρώτο όροφο για να γυμναστεί, κάνοντας διάδρομο και στατικό ποδήλατο.
Όλες αυτές οι ανάγκες του κυρ- Γιαννάκη καλύπτονται από μια τεράστια ενεργοβόρα βιομηχανία κατανάλωσης, η οποία ποτέ δεν του χαλάει χατίρι, και με το αζημίωτο του προσφέρει τα πάντα.
Ηλεκτρική σκούπα για το σπίτι , ηλεκτρική σκούπα για το αυτοκίνητο… Τη δεύτερη τι τη θέλεις , καημένε… Ε! κυρ Γιαννάκη ,όταν για την ευκολία σου θα θελήσεις ηλεκτρικό «ξεφλουδιστήρα» μπανάνας, τότε γνώριζε ότι το μέλλον το δικό σου , και πες ,βράστο το δικό σου, «γιατί ήδη καβατζάρισες τα πενήντα πέντε», το μέλλον του παιδιού σου θα βρίσκεται σε οριακά κρίσιμη καμπή, δηλαδή μισό βήμα πριν το γκρεμό.
Παρ’ όλα αυτά ο κυρ Γιαννάκης δεν πτοείται και συνεχίζει να θέλει , να θέλει και η βιομηχανία της κατανάλωσης παράγει , παράγει «αγαθααά» , τις περισσότερες φορές άχρηστα.
Για να το πετύχει αυτό καταβροχθίζει φυσικούς πόρους , φυσικούς πόρους, ενέργεια , ενέργεια… Εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη, με λιθάνθρακα, με πετρέλαιο, υδροηλεκτρικά, βιομάζας παράγουν χιλιάδες Μεγαβάτ και ρυπαίνουν, ρυπαίνουν.
Και να σου και οι κλιματικές αλλαγές στο προσκήνιο…
Στάσου όμως, η επιστήμη , η τεχνολογία και οι ειδικοί γενικά δεν ανακάλυψαν μόνο τη δεύτερη ηλεκτρική σκούπα αυτοκινήτου και τον ηλεκτρικό «μπανανοξεφλουδιστήρα». Ανακάλυψαν και τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ , ανεμογεννήτριες εκμεταλλευόμενοι τις ανεξάντλητες πηγές ήλιο, αέρα, που είναι και ήπιες. Ωραία χρησιμοποιούμε τις ΑΠΕ ( Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και κλείνουμε τα ρυπογόνα εργοστάσια. Αμ! δε! Υπολογίζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί ξεχάσαμε τον κουβά ενέργειας δίχως πάτο . Οι ΑΠΕ δεν ήρθαν να αντικαταστήσουν και να ανακουφίσουν Πτολεμαϊδα και Κοζάνη. Ήρθαν να συμβάλλουν στο υπερκαταναλωτικό αλαλούμ ενέργειας. Οι ίδιες εταιρείες παραγωγής και τοποθέτησης ανεμογεννητριών φλερτάρουν και για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα…( Μαντούδι και Αλιβέρι κ.λ.π.) (τα συμπεράσματα δικά σας…)
Καθισμένος ο κυρ Γιαννάκης στην αναπαυτική πολυθρόνα του γράφει μπροστά στον Η/Υ και με το κλιματιστικό στους 17 βαθμούς , κάνει λογαριασμούς. Η δίαιτα αδυνατίσματος δε του «βγήκε». Διαβάζει ταυτόχρονα και τον ημερήσιο τύπο « περί κλιματικών αλλαγών», παράνομων χωματερών, νερό ακατάλληλο με εξασθενές χρώμιο, είναι και μέρα περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου και τρελαίνεται .
Στην κρίσιμη στιγμή , βλέπει από το ανοιχτό παράθυρο και τον κολλητό του το Σόλωνα που μόλις πάρκαρε το ποδήλατο του και σε δευτερόλεπτα θα του χτυπήσει την πόρτα , γιατί πάντα ανεβαίνει από τις σκάλες, συνήθως ψιλοτρέχοντας. Ο μυστήριος Σόλωνας τις περισσότερες φορές ασχολείται και σχολιάζει τα τετριμμένα . «Τρως; Τι είναι αυτό που τρως ;» , « Καπνίζεις; Γιατί καπνίζεις;» , «Τι είναι αυτό που αγόρασες για να φάει το παιδί σου; Έχει μέσα δέκα διαφορετικά Έψιλον και πιθανώς και σόγια γενετικά τροποποιημένη. Χάθηκε να του πάρεις να φάει τίποτε βιοκαλλιεργημένο ; »
«Μήπως παίρνεις κυρ Γιαννάκη ποσοστά από τη Χημική Βιομηχανία Λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων;» «Τι λαχανικό είναι αυτό ; Α! τι φρούτο που τρώει το παιδί σου; Χωρίς ούτε μια μελίγκρα , ένα μικρό σκουληκάκι; Τίγκα στο φυτοφάρμακο!.. »
Ασχολίαστο δε μένει τίποτα απ’ αυτόν…
« Όπα ! Το κλιματιστικό στους 17ο βαθμούς !! Ανέβασέ το κυρ Γιαννάκη ! Έλεος! Μιλάς και για κλιματική αλλαγή …
« Δε μας … ρε Σόλωνα , ως εδώ . Μιλάς εσύ για κλιματικές αλλαγές Σόλωνα, αφού ξέρω ότι είσαι κατά των ανεμογεννητριών. Έτσι δεν είναι ; »
Όχι , κυρ Γιαννάκη είμαι υπέρ, αλλά υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις και προτάσεις . Θέλω απλά οι ανεμογεννήτριες να μη γίνουν μέρος του οικολογικού προβλήματος., Δε θα ξεπατώσουμε τα πανάρχαια ελληνικά οικοσυστήματα μοναδικής βιοποικιλότητας . Δε θα φέρουμε στην Ελλαδίτσα μας εκ των προτέρων τις κλιματικές αλλαγές, πολύ πιο μπροστά από την παγκόσμια κλιματική κατάρρευση ( !! ). Μήπως θα ήταν πιο λογικό να προστατεύσουμε τον τόπο μας ξεκινώντας με πρακτικές ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ; Βιοκλιματικά σπίτια που χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια. Χρησιμοποιώντας τέλειο προσανατολισμό , μόνωση και αρχιτεκτονική απαιτούν ενέργεια για θέρμανση, ψύξη μόνο όταν οι εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας είναι -2ο Κελσίου το χειμώνα και 32ο Κελσίου για το καλοκαίρι.
Με παράλληλη χρήση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών κάθε κτήριο να είναι ταυτόχρονα και ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με δύο ρολόγια, για ενεργειακό δούναι - λαβείν με την Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και με παράλληλη επιδότηση των συστημάτων αυτών ( ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών ) από το κράτος.
Αυτές οι ιδέες κυρ Γιαννάκη μου , δεν είναι δικές μου. Ομάδες καταξιωμένων επιστημόνων τις υποστηρίζουν μέσα από τα βιβλία τους, τα άρθρα τους στις εφημερίδες – περιοδικά. Που και που θα τις δεις και στην τηλεόραση, αλλά δυστυχώς μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, την ώρα που εσύ κοιμάσαι και καλά κάνεις!!
Κυρ Γιαννάκη πριν εξαντλήσουμε όλα τα ανωτέρω, την πατριδούλα μας δεν θα την κάνουμε νταμάρι. Αμ το άλλο! «Να ενσωματώσουμε στην αισθητική μας τις ανεμογεννήτριες» λένε οι ειδικοί, «άλλωστε δεν είναι τόσο άσχημες. Θα τις συνηθίσουμε όπως π.χ. τους ανεμόμυλους της Μυκόνου»! Ωραίος παραλληλισμός! Η λαϊκή αρχιτεκτονική των ανεμόμυλων, έχει αυθορμήτως ενσωματώσει έννοιες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον «ιερό τόπο». Μέτρο, γεω-μετρία, συμ-μετρία, αναλογία…Αλήθεια όσοι ειδικοί εκφράζουν την υποκειμενική τους άποψη, «περί ωραίου», που η έκφραση αυτή δεν αποτελεί τμήμα του φυσικού κόσμου ή της αντικειμενικής πραγματικότητας , σίγουρα νομίζω ότι θα βοηθηθούν αν εντάξουν στην άποψή τους «περί ωραίου» , τις παραπάνω έννοιες.
Και άντε την αισθητική ας την παραβλέψουμε ενόψει των κλιματικών αλλαγών. Η έννοια διάβρωση… και αυτή περνά απαρατήρητη;
Αρκετά η ελληνική φύση έχει ερημοποιηθεί από τις πυρκαγιές, τις εντατικές καλλιέργειες, την τσιμεντοποίηση λόγω αστικοποίησης… Οι σοβαροί επιστήμονες αντιμετωπίζουν τη φύση με σεβασμό, περισυλλογή και δέος. Ξέρουν πόσο απρόβλεπτες , ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες των οικοσυστημάτων. Γνωρίζουν καλά ότι γνωρίζουν ελάχιστα για την αρμονία και τα μυστικά της φύσης. Μπροστά της αισθάνονται μαθητευόμενοι μάγοι.
Τα οικοσυστήματα με τεχνοκρατικές προσεγγίσεις με κομπιουτεράκι από την αναπαυτική πολυθρόνα του γραφείου δεν είναι δυνατόν να ερμηνευτούν .
«Το Μάιο του 2006 μια γεώτρηση για εξεύρεση φυσικού αερίου προκάλεσε εκρηκτική ανάβλυση τεράστιας ποσότητας λάβας στην Ανατολική Ιάβα. Η λάσπη έχει καταποντίσει 12 χωριά, έχει αναγκάσει 10.000 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ακόμα ξεχύνεται» (National Geographic.)
Φύση είσαι απρόβλεπτη!
Κυρ – Γιαννάκη αν κατάλαβες τίποτε από όλα αυτά ,το 3.000 κυβικά ΙΧ δεν το ξαναχρησιμοποιείς για απόσταση μέσα στο ίδιο ή διπλανό τετράγωνο. Για τα τσιγάρα σου, το γραφείο σου, το γυμναστήριο πας με τα πόδια ή το ποδήλατό σου. Ασανσέρ «παίρνεις» από τον 3ο όροφο και πάνω. Ρυθμίζεις τη ρημάδα θερμοκρασία του κλιματιστικού σου στους 18 – 19ο Κελσίου το χειμώνα και 22-23-24ο Κελσίου για το καλοκαίρι. Τέλος κάθε καταναλωτική κίνησή σου είναι πολλαπλά ελεγμένη.
Κυρ – Γιαννάκη χωρίς κόστος ατομικό – συλλογικό λύση του οικολογικού προβλήματος δεν είναι εφικτή.
-Τι με κοιτάς αποσβολωμένος κυρ –Γιαννάκη ; «Πίτα ολάκερη και σκύλος χορτάτος» δε γίνεται.
Εγγυήσου τουλάχιστον για τον εαυτό σου , ότι θα αλλάξεις τρόπο ζωής. Το μόνο που μπορείς να κάνεις για την οικογένειά σου , την πατρίδα σου, τις γενιές που έρχονται. Τον εαυτό σου χέστον. Τέλος μην τα περιμένεις όλα από τους άλλους, ακόμη και αν είναι ειδικοί. Απ’ ότι κατάλαβες, πριν οι ειδήμονες, τεχνοκράτες σου κατασκευάσουν την εξελιγμένη μπανιέρα των 100 βρυσών που παράγγειλες, κοίταξε να βάλεις στην μπανιερίτσα σου, από αύριο κιόλας, την τάπα, το βούλωμα ρε αδερφέ… γιατί αυτό της λείπει και δε γεμίζει…..
Σημείωση : Τα πρόσωπα της ιστορίας μας είναι 100% φανταστικά.. Ο τρόπος ζωής τους όμως, πραγματικά βουτηγμένος 100% μέσα στην υπερκαταναλωτική κοινωνία. Σε τι διαφέρουν ;
Ο Σόλωνας ό,τι λέει το πράττει, κάνει και άλλα.(π.χ. ανακύκλωση, κομποστοποίηση…), δηλαδή το παλεύει. Θα κάνει το ίδιο και ο κυρ Γιαννάκης; Ή θα μιλάει μόνο για το κλιματικές αλλαγές και για αιολικά πάρκα για να είναι « μέσα-in » και «μοδάτος» ; Ιδού η απορία!

Αλλιώς , «Πήραμε τη ζωή μας λάθος….ή όποιον πάρει ο χάρος… και αλίμονο σε αυτούς που δε φταίνε σε τίποτε… δηλαδή τα παιδιά…
Ρίπης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: